Greva TAROM

Greva TAROM

Așa cum probabil ați văzut pe toate posturile, TAROM a anunțat declanșarea unui Conflict Colectiv de Muncă ca urmare a încălcărilor prevederilor CCM.

Citind informațiile publice, fără a intra în detalii și fără a specula pe marginea celor prezentate, constat că ceea ce s-a întâmplat la noi in 2021 când s-au încălcat grav prevederi ale CIM și CCM se repetă acum și la TAROM.

Degeaba avem CCM și prevederi care să ne protejeze și să ne asigure drepturi daca acestea nu se respecta și nu există consecințe. Nu avem nici o posibilitate de a reacționa decât pe cale legală și asta înseamnă înaintarea unei acțiuni în instanță, ceea ce, pe lângă timp și costuri, nu garantează niciodată un rezultat corect și imparțial, așa cum am văzut.

Însăși declanșarea unui Conflict Colectiv de Muncă nu este deloc un lucru simplu și lipsit de riscuri, fără o aliniere la condițiile legale și fără respectarea tuturor rigorilor legislative, un asemenea demers este sortit eșecului și provoacă cel puțin nemulțumiri.

Ca și în cazul nostru, deși temeiul legal este reprezentat de legile și dispozițiile legale în vigoare, Codul Muncii, Legea 367/2022, Legea 223/2007, Legea 95/2008, s.a., fiind obligația exclusivă a angajatorului de a găsi căile și modalitățile de plată a veniturilor și drepturilor aferente CCM, executivul a găsit o modalitate de eludare a acestor obligații.

Sperăm să vedem că se va face dreptate și nu în ultimul rând, sperăm să vedem că cei vinovați vor fi penalizați corespunzător astfel încât să fie un exemplu pentru toți cei care vor mai considera că pot să treacă peste prevederile CCM.

Notificare TAROM declansare conflict colectiva_2023_1_- doc-4

 

Lasa un comentariu

Sari la bara de unelte